Питання, як швидко підвищити гемоглобін під час вагітності у домашніх умовах цікавить велика кількість людей. Це не дивно, оскільки анемія є класичною хворобою у такому стані.
Однак низький гемоглобін також може турбувати людей і з інших причин. Якщо ви схильні до такого захворювання, дуже важливо розібратися в основних її небезпеках, а також з тим, як правильно нормалізувати рівень гемоглобіну.
Ступені анемії
Гемоглобін – це білок, до складу якого входить велика кількість заліза. Ця речовина транспортує молекули кисню з легень у всі клітини організму. Також гемоглобін є важливою частиною еритроцитів. Тому часто причиною анемії стає недостатня їх кількість.
Усього можна виділити 3 основні ступені анемії:
- 1 ступінь – від 129 г/л у чоловіків та від 119 г/л у жінок до 110 г/л;
- 2 ступінь – показники у районі 109-80 г/л;
- 3 ступінь – менше ніж 80 г/л.
Тобто гемоглобін 119 при вагітності є нормальним показником. Однак слід додатково проконсультуватися з лікарем у будь-якому випадку.
У деяких країнах або медичних закладах виділяється також 4 ступінь, коли показник опускається нижче 65 г/л. У такому разі пацієнт перебуває у стані, який загрожує його життю.
Симптоми анемії
Нестача гемоглобіну в крові призводить до кисневого голодування, що впливає на загальний стан організму. На перших стадіях симптоми хвороби малопомітні, тому більшість людей не звертають на них увагу.
В основному анемії відрізняється наявністю таких основних симптомів:
- слабкість у м'язах навіть за невеликої фізичної активності;
- постійне почуття втоми;
- сонливість;
- збільшений ритм биття серця;
- головні болі;
- втрати свідомості;
- погіршення пам'яті;
- випадання волосся;
- ламкість нігтів;
- блідість шкіри;
- почуття сухості у роті;
- шум у голові.
Важливо розуміти, що всі вищезгадані симптоми можуть з'являтися через інші захворювання. Тому перед тим, як приймати якісь лікарські препарати, слід записатися на прийом до лікаря.
Причини зниженого рівня гемоглобіну
Перш ніж розібратися, чим підняти гемоглобін під час вагітності важливо розібратися з причинами його появи. Вони полягають у:
- недостатній обсяг заліза в продуктах харчування;
- підвищеної потреби організму (наприклад, під час вагітності чи дітей під час активного зростання);
- руйнування еритроцитів в організмі;
- порушення продукції еритроцитів;
- великі крововтрати;
- прийом певних лікарських засобів;
- порушення засвоєння заліза за наявності патологій шлунково-кишкового тракту.
Діагностика анемії
Анемію можна діагностувати за допомогою аналізу крові. Для початку визначається рівень гемоглобіну та гематокриту за допомогою біохімічного аналізу. При суперечливих результатах додатково лікаря призначають аналіз рівня феритину. Це білок, що накопичує білок усередині клітини організму. За допомогою цього аналізу часто визначається ступінь анемії.
Додатково можуть призначатися інші аналізи за кілька днів або за тиждень, які дають змогу розібратися з причинами появи анемії.
Як можна підвищити гемоглобін
Як підіймати гемоглобін при вагітності? Як і в інших ситуаціях, все залежить від ступеня анемії. Спочатку достатньо змінити раціон харчування. Достатньо їсти продукти, які сприяють підвищенню гемоглобіну. До них слід зарахувати:
- червоне м'ясо;
- печінка;
- рибу;
- яєчні білки;
- вівсянку;
- гречку;
- чорнослив;
- гранат;
- мигдаль;
- яблука;
- калину та землянку;
- шипшина та багато іншого.
Інформацію про більшу кількість продуктів, які підвищують рівень гемоглобіну в крові, ви можете знайти в інтернеті. Наприклад, відкрити спеціалізований форум.
Рекомендації, що потрібно їсти за низького гемоглобіну, можуть значно відрізнятися. Річ у тому, що залізо в цих продуктах може відрізнятися, якщо говорити про його обсяги. Те саме стосується й ефективності його засвоєння.
Також важливо відзначити, деякі продукти знижують ефективність засвоєння заліза. Для підвищення рівня гемоглобіну їх на якийсь час краще виключити з дієти. До таких продуктів слід зарахувати:
- молоко та сир;
- випічка та хлібобулочні вироби;
- бобові;
- чай та кава;
- хурма;
- консервовані продукти;
- газовані напої.
Скласти самостійно оптимальний рівень дієти дуже складно. Тому в будь-якому разі найкраще звернутися за допомогою до лікаря, який вкаже на додаткові аспекти, що потрібно врахувати. Допомога фахівця особливо важлива для вагітних жінок та дітей, які проходять період активного зростання.
Вищезгадані продукти, які підвищують рівень гемоглобіну, містять корисні вітаміни та мінерали. Однак річ у тому, що такий спосіб лікування анемії дуже тривалий. Він не підходить для ситуацій, коли підвищити кількість гемоглобіну в організмі потрібно дуже швидко. У такому випадку лікарі прописують таблетки, що відрізняються наявністю великої кількості заліза.
У чому небезпека низького гемоглобіну
Низький рівень гемоглобіну призводить до того, що тканини недоотримують кисень. Якщо такий стан зберігається протягом тривалого часу, значно збільшується навантаження на внутрішні органи. Особливо страждає печінка та нирки, проте також можна виділити негативний вплив на легені та серце. Порушуються процеси обміну речовин, накопичуються шкідливі речовини.
Анемія може призвести до серцевої та дихальної недостатності. Також порушується робота нирок та печінки, а після та інших внутрішніх органів. Саме тому ігнорувати цю проблему не варто. Краще якнайшвидше звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців.